Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorMerki
    • CommentTime6 Apr 2010

Witam ;) mam pewien problem natury technicznej. Otóż:mam za zadanie w pascalu narysowac prostokąt o ramce powstałej z jednego rodzaju znaku np. *. Dodatkowo trzeba to zrobić na 2 pętlach for, nie więcej. Żadnej innej pętli, jest to zadanie na studia dla początkujących którzy dopiero co poznali pętle for oraz if i podstawowe zasady Pascala. Udało mi się zrobić ten program na 3 pętlach for. Oto on: program box; {$APPTYPE CONSOLE} var a,b:integer; i,j:integer; begin writeln('Podaj wymiar a'); read(a); writeln('Podaj wymiar b'); read(b); for i:=1 to b do write('*'); writeln; begin for j:=1 to (a-2) do writeln('*','*':b-1) end; for i:=1 to b do write('*'); readln; readln; end. Może to też pomoże, jeśli ktoś nie rozumie o co mi chodzi. Powyższy kod jest dokładnie tym o co mi chodzi, tyle, że ponoć da się to zrobić na 2 pętlach for, niestety nic mi do głowy nie przychodzi ;/ Czy rzeczywiscie tak się da? Chociaz mała podpowiedź ^^