Mam prosbe: czy ktokolwiek moglby mi wytlumaczyc w jaki sposob moglbym napisac prosty chat wykorzystujący do transnisji danych port com lub lpt (rs232).chodzi w załozeniu o cos na kształt HT w windows ale tylko do pisania tekstu. nie wiem jak zaczac.nie doszukalem sie nigdzie zadnego kursu ani procedur obsługi portów.z gory dzieki
Zanim zagłębisz się w czeluścia tego pakietu, proponuje poczytać trochę o null modemach, terminalach i problemach związanych programowaniem portu RS232,
którego standard ewoluował w czasie, jak rówinież kontrolery pod których kontrolą działał. Może się okazać że Twoje trudy pisania programu w Pascalu pod kontrola Windows mogą wziąć w łep. Czyli krótko mówiąc port RS232 w komputerze z procesorem 386 pod kontrolą MS-DOS będzie działał nienaganinie, ale już pod Windows z zajnowszym kontrolerem niekoniecznie, czyli zacznie się zabawa w instalowanie dodatkowych zewnętrznych sterowników... i innych kruczków.
Niestety nie wszystko da się w łatwy sposób oprogramować z poziomu Turbo Pascala. Bez pisania samodzielnie sterowników do danego urządzenia. A to dlatego że Pascal ma już taaa...ką brodę.
Podobnie jest ze standardem USB którego nie da się tak poprostu obsłużyć z poziomu pascala.
dzieki wielkie za pomoc.od ostatniej wizyty na stronie poczyniłem pewne postępy niestety obsługa portów z pascala to koszmar.do tej pory klecilem tylko programy zapalające LED' y podpiete do LPT ale transmisja czegokolwiek w sposob równoległy konczyła sie zawiechą kompa.pomimo prob nie byłem w stanie odczytac czegokolwiek.
wiem juz ze do wysłąnia czegokolwiek na lpt czy kom słuzy:
port[$378]:=wartość; a do odczytu : wartość:=port[$379];
(adresy portów sa przykłądowe i zależą od konfigu kompa - da sie sprawdzić w BIOS )