Witam!
Mam program (wiekowy - jakieś 14lat napisany w TP i korzystający z bazy utworzonej w Turbo Pascal Access. Nadeszła pora na wyjście ze Średniowiecza i migrację do nowego narzędzia. Niestety firma, która napisała ten program nie istnieje już od jakiegoś czasu, a ja niestety o TP mam dość blade pojęcie. Szukałem konwertera lub narzędzia, które pozwoli mi się dobić do tej bazy, niestety nic nie znalazłem.
Macie może jakiś pomysł na eksport danych z tej bazy?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i pozdrawiam serdecznie,
Marcin Błasiński
Hmm... spróbować by można, trzeba by tylko, albo aż zrekonstruować z pliku budowę rekodu a potem powinno polecieć z górki, chyba że baza została utworzona w jakimś znanym programie typu DBase to sprawa bedzie jeszcze łatwiejsza...
Potrzebny będzie plik z bazą danych którą chcesz odczytać, no i jak byś podał chociaż nazwę tego programu który używasz bo Turbo Pascal Access to ja nie kojażę...
Dzieki za szybka odpowiedz!
Program nazywa się PACJENT, służy do osługi kartoteki pacjentów w gabinecie lekarskim. Został napisany w Turbo Pascalu mniej wiecej 15 lat temu przez jakiegos kolesia z Trojmiasta, ktory od dawna sie tym nie zajmuje, trudno go nawet namierzyc ;P
W katalogu z danymi udalo mi sie znalezc log bledu - bylo napisane Turbo Access Error. Pogooglalem troche i znalazlem, ze do TP byl modul bazodanowy, nazwy znalazlem różne: Turbo access, Turbo Pascal Access, Turbo Pascal Database-toolbox. Ogolnie po wpisaniu taccess i pascal troche tego wychodzi.
Na pierwszy rzut oka wyglada tak ze dane z tabel sa w osobnych plikach (.dat), do tego dochodza pliki z indeksami .ixc (osobny dla kazdej tabeli) oraz dla niektorych dodatkowo pliki .idt oraz jeden plik pc1.
Z racji tego, ze baza zawiera kartoteki pacjentow objete tajemnica lekarska, postaram sie wyslac Tobie plik z jedostkami chorobowymi oraz lekami. Powinno mi sie udac to zrobic dzisiaj, najpozniej jutro.
Jeszcz raz dzieki za pomoc i zainteresowanie
Pozdrawiam,
Marcin B.