Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorbizkid
    • CommentTime7 Jan 2008 zmieniony

Witam jestem tu nowy. Nie bede ukrywal ze nie potrafie dobrze Pascala. Mam do napisania 3 programy i nie wiem jak je ugryść czy moge prosic o pomoc. Pewnie takie programy to zadna trudność.
    Zad 1
    Program wczytujący 10 liczb i wypisujący ile z nich było w zakresie <5;20>

zad 2
    Program wczytuje jedna liczbe i wypisujący tyle razy (w jednej lini) symbole:
    * - w pętli REPEAT
    # - w pętli While
    $ - w pętli FOR

zad 3

Dany jest prostokąt o nastepujących współrzędnych przeciwległych narożników: (10,10), (100, 100). Napisac program wczytujący z klawiatury dwie liczby: współrzędną X oraz Y dowolnego punktu i określający czy punkt lezy w obrębie prostokąta cczy tez nie.
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime8 Jan 2008 zmieniony

1. Program Pierwszy; Const Licznik : Integer = 0; Var Liczba : Integer; Begin Writeln('Podanie liczby zero konczy program'); repeat Write('Podaj liczbe:'); Readln(Liczba); if Liczba in [5..20] then Inc(Licznik) until Liczba=0; Writeln('Ilosc liczb z zakresu od 5 do 20 : ',Licznik); Readln End. 2. Program Drugi; Var Liczba,i : Integer; Begin Write('Podaj liczbe: '); Readln(Liczba); repeat if Liczba>0 then begin Write('*'); Inc(i) end; until i=Liczba; Writeln; i:=0; while i<Liczba do begin Write('#'); Inc(i) end; Writeln; for i:=1 to Liczba do Write('$'); Readln End. 3. Program Trzeci; Const x1 : Integer = 10; y1 : Integer = 10; x2 : Integer = 100; y2 : Integer = 100; Var x,y : Integer; Begin Write('Podaj x :'); Readln(x); Write('Podaj y :'); Readln(y); if (x in [x1..x2]) and (y in [y1..y2]) then Writeln('Punkt lezy w obrebie prostokata') else Writeln('Punkt NIE lezy w obrebie prostokata'); Readln End. : ) Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthorbizkid
    • CommentTime8 Jan 2008 zmieniony

wielkie dzięki, steficzek niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :)
    • CommentAuthorbizkid
    • CommentTime9 Jan 2008

A mam jescze pytanie czy jest mozliwość ominięcia w tych programach polecenia INC ?? innym laickim sposobem ?
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime9 Jan 2008

inc(var) - inkrementacja o jeden czyli - var := var + 1;