Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorartur449
    • CommentTime22 Jan 2008

Prosze o pomoc dopiero zaczynam sie uczyc programowac w turbo pascalu i nie wiem jak napisac taki program jak wyzej . Prosze o pomoc z gory dzieki.
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime22 Jan 2008

Sprecyzuj dokładniej o co chodzi, bo nie bardzo idzie to wynioskować z pytania. Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthorartur449
    • CommentTime23 Jan 2008

Chodzi mi oto by program po podanym mu czasie naciskal klawisz np. wpisuje 60 sekund i za 60 sekund program naciska np. cyfre 6
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime23 Jan 2008 zmieniony

Not for lamer

Przy pomocy wbudowanych procedur i funkcji można zapomnieć o wykonaniu tego zadania, chyba że masz na myśli przypisanie zmiennej znakowej typu char wartości '6'
    W pascalu posiadasz praktycznie 4 funkcje obsługujące klawiaturę
    ReadKey -Czytaj znak - (o kombinacji Alt+Ctrl+Coś praktycznie możesz zapomnieć)
    KeyPressed - no comment
    Read - odczytuje wartości ale nie czyści bufora
    Readln - odczytuje wartości i czyści bufor klawiatury
    w tym przypadku praktycznie bezużuteczne.

Można by jeszcze spróbować bawić się z portem klawiatury [$60]

Reasumując: na dzień dobry musisz zapoznać się z obsługą portów lub przerwań BIOS i podstaw assemblera oraz instrukcją pascala o nazwie absolute, a wszystko to po to aby móc operować na buforze klawiatury

Pozdawiam Stefan Pruszkiewicz

P.S. Jak dla Ciebie probonuję znaleźć gotowy unit do obsługi klawiatury i wykorzystać zawarte w nich funkcje
    • CommentAuthorartur449
    • CommentTime23 Jan 2008

A mogłbys mi podac gotowy unit i w tedy bym sprubowal niestety ni moge poswiecic na to zbyt duzo czasu poniewaz musze sie uczyc. Wiec licze na twoja pomoc w tej sprawie. A i jeszcze jedno jak mi powiesz jak zrobic by klawisz nyl wciskany caly czas tesz bedzie to oco mi chodzilo. I to chyba bede musial wykorzystac funkcje KeyPressed. Tak? Ale wolalbym zebym mógł wyznaczyc ten czas.
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime24 Jan 2008 zmieniony

Zmuszony jestem znowu walnąć wykład o lenistwie... które mnie u was poprostu rozpie...la

Powiedz mi ile czasu zajmie Ci wpisanie w googlach pascal obsługa klawiatury?
    Jest tysiące opracowań dotyczących obsługi klawiatury... wystarczy pogrzebać i wybrać dowolna z nich, a nie k...wa czekać na gotowca.
    Proponuję wogóle utworzyć na forum watek ZLECENIA - gdzie napiszą Tobie ludzie wszystko co tylko chcesz ale za konkretną kasę, a zdziwisz się ile sobie programiści życzą za takie usługi.

Skoro Ty nie możesz tak jak napisałeś poświęcić temu czasu, to jakim k.... prawem wymagasz od kogoś żeby siedział i pisał Tobie programy, nie zapominaj że tez jesteśmy ludźmi którzy mają własne rodziny, własne problemy i też czesto nie mają czasu. A wolny czas nie lubią marnować na bezsensowną polemikę.

Temat uważam za zamknięty.

P.S. Sorki za epitety ale inaczej nie jestem w stanie wyrazić moich emocji
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime28 Jan 2008

Hehe, Stefan, chyba o tym juz kiedys wspominalem - wszyscy licza, ze dostana wynik na tacy i jeszcze maja pretensje jak im go nie dasz.

Kiedys na starym TPWP mialem dzial "napisz mi program" - calkiem dobrze to dzialalo, szkoda, ze nie bylo wowczas takich mozliwosci transferu pieniedzy w sieci jak dzis bo "biznes" bylby chyba jeszcze lepszy :)