Przy pomocy wbudowanych procedur i funkcji można zapomnieć o wykonaniu tego zadania, chyba że masz na myśli przypisanie zmiennej znakowej typu char wartości '6'
W pascalu posiadasz praktycznie 4 funkcje obsługujące klawiaturę
ReadKey -Czytaj znak - (o kombinacji Alt+Ctrl+Coś praktycznie możesz zapomnieć)
KeyPressed - no comment
Read - odczytuje wartości ale nie czyści bufora
Readln - odczytuje wartości i czyści bufor klawiatury
w tym przypadku praktycznie bezużuteczne.
Można by jeszcze spróbować bawić się z portem klawiatury [$60]
Reasumując: na dzień dobry musisz zapoznać się z obsługą portów lub przerwań BIOS i podstaw assemblera oraz instrukcją pascala o nazwie absolute, a wszystko to po to aby móc operować na buforze klawiatury
Pozdawiam Stefan Pruszkiewicz
P.S. Jak dla Ciebie probonuję znaleźć gotowy unit do obsługi klawiatury i wykorzystać zawarte w nich funkcje
A mogłbys mi podac gotowy unit i w tedy bym sprubowal niestety ni moge poswiecic na to zbyt duzo czasu poniewaz musze sie uczyc. Wiec licze na twoja pomoc w tej sprawie. A i jeszcze jedno jak mi powiesz jak zrobic by klawisz nyl wciskany caly czas tesz bedzie to oco mi chodzilo.
I to chyba bede musial wykorzystac funkcje KeyPressed. Tak?
Ale wolalbym zebym mógł wyznaczyc ten czas.
Zmuszony jestem znowu walnąć wykład o lenistwie... które mnie u was poprostu rozpie...la
Powiedz mi ile czasu zajmie Ci wpisanie w googlach pascal obsługa klawiatury?
Jest tysiące opracowań dotyczących obsługi klawiatury... wystarczy pogrzebać i wybrać dowolna z nich, a nie k...wa czekać na gotowca.
Proponuję wogóle utworzyć na forum watek ZLECENIA - gdzie napiszą Tobie ludzie wszystko co tylko chcesz ale za konkretną kasę, a zdziwisz się ile sobie programiści życzą za takie usługi.
Skoro Ty nie możesz tak jak napisałeś poświęcić temu czasu, to jakim k.... prawem wymagasz od kogoś żeby siedział i pisał Tobie programy, nie zapominaj że tez jesteśmy ludźmi którzy mają własne rodziny, własne problemy i też czesto nie mają czasu. A wolny czas nie lubią marnować na bezsensowną polemikę.
Temat uważam za zamknięty.
P.S. Sorki za epitety ale inaczej nie jestem w stanie wyrazić moich emocji
Hehe, Stefan, chyba o tym juz kiedys wspominalem - wszyscy licza, ze dostana wynik na tacy i jeszcze maja pretensje jak im go nie dasz.
Kiedys na starym TPWP mialem dzial "napisz mi program" - calkiem dobrze to dzialalo, szkoda, ze nie bylo wowczas takich mozliwosci transferu pieniedzy w sieci jak dzis bo "biznes" bylby chyba jeszcze lepszy