Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorrobhunt
    • CommentTime29 Jan 2008 zmieniony

Witam!
    mam wielką prośbę otóż sorka podała program o tematyce podobnej co ma być na zaliczeniu ale niestety jak nie mam przykładu ciężko jest mi w TP coś zrozumieć bez konkretnego przykładu już tak mam ;)
    oto zadanie:
    napisz program wczytujący do tablicy 15 liczb całkowitych i dodrukuj
    a)sumę tych liczb
    b)iloczyn
    c) liczby z zakresu od 10 d0 40
    z góry wielkie dzięki
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime29 Jan 2008 zmieniony

Var Tablica : array [0..14] of Integer; procedure Wpisz; var i : Integer; begin for i:=0 to 14 do begin Write('Podaj liczbe nr ',i+1,': '); Readln(Tablica[ i]) end end; procedure Suma; var Wynik : Longint; i : Integer; begin Write('Suma wszystkich wpisanych liczb : '); Wynik:=0; for i:=0 to 14 do Wynik:=Wynik+Tablica[ i]; Writeln(Wynik) end; procedure Iloczyn; var Wynik : Longint; i : Integer; begin Write('Iloczyn wszystkich wpisanych liczb: '); Wynik:=Tablica[0]; for i:=1 to 14 do Wynik:=Wynik*Tablica[ i]; Writeln(Wynik) end; procedure Zakres; var i : Integer; begin Write('Liczby z zakresu 10..40 : '); for i:=0 to 14 do if Tablica[ i] in [10..40] then Write(Tablica[ i],','); Writeln end; Begin Wpisz; Suma; Iloczyn; Zakres; Readln End. Z góry "proszę" Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthorrobhunt
    • CommentTime3 Feb 2008

dziekuję za pomoc !