Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthortomasz_z
    • CommentTime4 Feb 2008 zmieniony

Witam Was wszystkich, trochę głupio mi w pierwszym poście prosić od razu o pomoc, ale niestety jestem zmuszony. Profesor zadał nam zadanie (numer 1, będą jeszcze 2) na zaliczenie i ku mojej rozpaczy nie wiem jak się za nie zabrać, bo mój poziom wtajemniczenia jest niski :) (długa historia). Podobno jest łatwe :D. Jeśli ktoś zechce mi pomóc będę bardzo wdzięczny. Oto treść: Wszystkie pola szachownicy o wymiarach n x n mają przypisane wartości nieujemne. W pewnym polu pierwszego wiersza ustawiono pionka, którym będą wykonywane posunięcia. Jeśli pionek zajmuje aktualnie pole [x,y], to można go przesunąć na takie pole [x1,y1], że x1-x = 1 i y1-y=1. Przesunięcia wykonujemy dopóty, dopóki pionek nie zostanie ustawiony na którymś z pól ostatniego wiersza. Napisz program, który znając opis szachownicy wyznaczy najmniejszą możliwą sumę jaką można otrzymać w wyniku wykonania tego zadania. <b>Wejście</b> Pierwszy wiersz wejścia zawiera jedną liczbę całkowitą n z zakresu 2..100. W każdym z kolejnych n wierszy zapisano n liczb całkowitych z zakresu 0..65535 oddzielonych pojedynczą spacją - wartości liczbowe przypisane polom szachownicy. <b>Wyjście</b> Pierwszy i jedyny wiersz wyjścia zakończony znakiem nowej linii powinien zawierać wyznaczoną minimalną sumę możliwą do otrzymania w wyniku przesuwania pionka po szachownicy od pierwszego do ostatniego wiersza. Dla pliku wyjściowego: 3 4 8 1 9 4 8 6 6 2 poprawna odpowiedź to 7. Jeśli ktoś się zdecyduje napisać w TP, to proszę o komentarze w programie, zebym wiedział, jak funkcja co wykonuje. Pozdrawiam
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime4 Feb 2008 zmieniony

(...)Jeśli pionek zajmuje aktualnie pole [x,y], to można go przesunąć na takie pole [x1,y1], że x1-x = 1 i y1-y=1. (...)

Coś mi tu nie gra!? Jeśli dobrze myślę, to pionek można przesunąć tylko po skosie w prawo-dół?

Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthortomasz_z
    • CommentTime4 Feb 2008

Oczywiście, mój błąd. Prawidłowa treść to: x1-x=1 i | y1-y|=1