Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorKitek
    • CommentTime11 Feb 2008 zmieniony

Mam problem z przeksztalceniem programu z for next na while do cos probowalem ale bledy mi wyskakiwaly ;/ program abcdefg; Var j :Integer; Znak :char; Begin j:=0 while j <21 do begin Znak:='a'; while j < 'h' do Write (Znak); Writeln end; End. prosze o pomoc
    • CommentAuthorsteficzek

Zajzyj tu, pewnie znajdziesz tam rozwiązanie twojego problemu, pomiędzy for a repeat wcale nie ma tak znaczącej róznicy
    http://pascal.netax.pl/forum/discussion/35/bisekcja-rownanie-z-petli-repeat-na-petle-while/#Item_3

Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthorKitek
    • CommentTime11 Feb 2008

Chodzi o to ze ten program ma dzialac a on nie dziala ;) byl robiony z for...next :))na while do
    • CommentAuthorsteficzek

...a potem spójż na to: Program Abcdefg; Var Znak : Char; Begin Znak:='a'; while Znak<'h' do begin Write(Znak); Inc(Znak); Writeln end End.

Ja wiem że najłatwiej jest dostać gotowca, ale miło jest też kogoś naprowadzić na to gdzie może robić błąd... A nie tylko - Nie działa bo nie działa! - Zróbcie!!! żeby działał
    Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthorKitek
    • CommentTime11 Feb 2008

hmm niestety nic nie wyskakuje nie znam komedy Inc hah;]
    • CommentAuthorsteficzek

To nie gadu-gadu tylko forum! - Temat uważam za skończony! - wszystko co Ci do szczęścia potrzebne znajdziesz na tym forum... a nawet w tym wątku. Poszukaj sobie znaczenia wyrazu INKREMENTACJA - a właśnie to zostało pominięte w Twoim programie.