Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
  1.  
    mam kawałek przykładowego programu: uses crt; var x,y:integer; begin randomize; x:=10 writeln('Liczba ',x); writeln('Jakis przykladowy text'); y:=random(3); x:=x-y; end. Jestem nowym użytkownikiem TP, więc pewnie mam jakieś błędy z powyższym pisanym z głowy programem. A teraz o co mi chodzi. W miejscu pierwszego writeln powstaje text- Liczba 10, pod nią powstaje inny text, a dalej zmienna x zmniejsza się o pewną wartość (lub się nie zmienia, jeśli y=0 [tu mam poboczne pytanie jak zdefiniować zakres liczb losowanych, np od 4 do 6]). Załóżmy, że y wynosi 2, więc x będzie wynosiło 8. Teraz chcę aby zmienna x wynosiła 8 również w komendzie writeln zastosowanej wcześniej i chcę to zrobić tak aby nie wymazywać programu i nie wpisywać tego od nowa. Chcę po prostu aby - Jakis przykladowy text- został nienaruszony, a przy tym zmienić wartość x (którą jest teraz 8) w powyższej komendzie -writeln('Liczba ',x);
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime17 Feb 2008 zmieniony

Uses Crt; Begin ClrScr; Write('Losowa liczba , wylosowana z zakresu od 10 do 90'); repeat GoToXy(15,1); Write(Random(80)+10); Delay(100) until KeyPressed End. Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz