Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorczarna
    • CommentTime12 May 2008 zmieniony

Witam mam prośbę o pomoc przy zadaniu potrzebnym do zaliczenia przedmiotu. oto treść: Napisz program obliczający pole powierzchni rozety o 4-6 liściach. a do tego mam napisać sprawozdanie które ma mieć w sobie 1.opis metody rozwiązania (wzory, charakterystykę dziedziny,opis elementów) 2. charakterystykę danych wejścia/wyjścia.wyniki testowania 3.schemat blokowy 4.postać źródła programu 5.wyniki testowania (dokumentacja danych, sprawdzenie wszystkich warunków) 6.wnioski Bardzo Proszę o Pomoc Bo bardzo zależy mi aby zaliczyć informatykę.
    • CommentAuthorsteficzek

Pokaż co już masz - spróbujemy coś pomóc - bo temat jest na niemałą nowelę i nie da się w dwóch zdaniach nań odpisać.

Pozdrawiam
    Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthorczarna
    • CommentTime12 May 2008

no właśnie w tym sęk że nie wiem jak się zabrać za to a nikt nie jest mi nikt w stanie pomóc :( w tym problem że nigdy nie robiłam zadań z rozeta więc to jeszcze gorsze jest :(
    • CommentAuthorsteficzek

Tak więc jak już zagłębisz się w tematykę planimetrii i rozet daj znać.
    Na 100% uda Ci się znaleźć w internecie konieczne wzory i twierdzenia,
    mi się juz udało w międzyczasie liznąć troszkę z tego tematu.
    Mam nadzieję że sobie popiszemy, bo własnych mono-pisów mam już ostatnio dość.
    Zakończonych krótkim dziękuję.

Pozdrawiam
    Stefan Pruszkiewicz
    P.S. poczytaj "CZYTAJ TO !" na forum...
    • CommentAuthorczarna
    • CommentTime12 May 2008

eh... postaram sie obczaić to zadanko chodź widzę to czarno... gdyby było to zadanie związane z moim kierunkiem studiów to byłoby mi łatwiej a tak no cóż... ale obiecuję że lookne co i jak i dam znać :) pozdrawiam Paulina Paster
    • CommentAuthorczarna
    • CommentTime13 May 2008

n - ilość liści rozety jeden "liść" składa się z 2 połówek pole odcinka koła = pole wycinka koła- pole trójkąta pole odcinka = (alfa/360)*pi*r^2 - 2*r*r*sin(alfa) gdzie alfa to kąt pomiędzy promieniami trójkąta który jest równy w tym przypadku 60 a ogólnie: alfa = 360 / n takich odcinków mam n*2 w tym przypadku mam 12 wiec mnoże 12 razy pole odcinka i mam to pole... no to mam tak w postaci matematycznej a jak mam to zapisać w pascalu :( niestety noga jestem z tego :(
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime4 Jun 2008 zmieniony

Pole rozety to "n" ramiennej to nic innego jak "n" żółtych wycinków razy dwa
    function Rozeta(n,R,Kat : Real): Real; var PoleOdcinka : Real; begin Kat:= Pi*Kat/180; {Zamiana stopni na radiany} PoleOdcinka:= Sqr(R)/2*(Kat-Sin(Kat)); {Pole odcinka koła} Rozeta:= PoleOdcinka*n*2 {Pole rozety} end; Begin Writeln(Rozeta(10,10,90):0:2); Readln End. Tutaj masz wyprowadzenie wzoru