Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
  1.  
    Prosze o to treść mojego zadania które musze zrobic na zaliczenie przedmiotu - " Napisz program który wyświetli rozdanie 52 kart dla 4 graczy.Postaraj się aby rozdane karty były uporządkowane kolorami od asa do dwójki" Jeśli ktoś umie to zrobić w Turbo Pascalu to prosiłbym bardzo oczywiście nie za darmo jakoś wynagrodze w jakis sposób tylko prosze niech ktoś mi pomoże bo to mam na zaliczenie przedmiotu na studiach!!!!
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime23 May 2008 zmieniony

Od 9-tek do Asa narazie musi Ci wystarczyć

Uses Crt; Type TKolory = (Karo,Kier,Trefl,Pik); TKarta = object Karta : string; Kolor : TKolory; Widac : Boolean; procedure Pokaz(x,y : Byte); end; procedure TKarta.Pokaz; var Ch : Char; begin TextBackGround(LightGray); TextColor(DarkGray); GoToXy(x,y); Write('ÚÄÄÄÄÄÄż'); GoToXy(x,y+1); Write('ł ł'); GoToXy(x,y+2); Write('ł ł'); GoToXy(x,y+3); Write('ł ł'); GoToXy(x,y+4); Write('ł ł'); GoToXy(x,y+5); Write('ŔÄÄÄÄÄÄŮ'); case Widac of True : begin case Kolor of Karo,Kier : TextColor(Red); Trefl,Pik : TextColor(Black) end; GoToXy(x+1,y+1); Write(Karta); if Length(Karta)=1 then GoToXy(x+6,y+4) else GoToXy(x+5,y+4); Write(Karta); case Kolor of Karo : Ch:=#3; Kier : Ch:=#4; Trefl : Ch:=#5; Pik : Ch:=#6; end; GoToXy(x+1,y+2); Write(Ch); GoToXy(x+6,y+3); Write(Ch) end; False : begin GoToXy(x+1,y+1); Write('ŰŰŰŰŰŰ'); GoToXy(x+1,y+2); Write('ŰŰŰŰŰŰ'); GoToXy(x+1,y+3); Write('ŰŰŰŰŰŰ'); GoToXy(x+1,y+4); Write('ŰŰŰŰŰŰ') end end; GoToXy(80,25) end; Const Talia : array [1..24] of TKarta = ((Karta: '9';Kolor: Karo;Widac:False), (Karta:'10';Kolor: Karo;Widac: True), (Karta: 'J';Kolor: Karo;Widac: True), (Karta: 'Q';Kolor: Karo;Widac: True), (Karta: 'K';Kolor: Karo;Widac: True), (Karta: 'A';Kolor: Karo;Widac: True), (Karta: '9';Kolor: Kier;Widac: True), (Karta:'10';Kolor: Kier;Widac:False), (Karta: 'J';Kolor: Kier;Widac: True), (Karta: 'Q';Kolor: Kier;Widac: True), (Karta: 'K';Kolor: Kier;Widac: True), (Karta: 'A';Kolor: Kier;Widac: True), (Karta: '9';Kolor:Trefl;Widac: True), (Karta:'10';Kolor:Trefl;Widac: True), (Karta: 'J';Kolor:Trefl;Widac:False), (Karta: 'Q';Kolor:Trefl;Widac: True), (Karta: 'K';Kolor:Trefl;Widac: True), (Karta: 'A';Kolor:Trefl;Widac: True), (Karta: '9';Kolor: Pik;Widac: True), (Karta:'10';Kolor: Pik;Widac: True), (Karta: 'J';Kolor: Pik;Widac: True), (Karta: 'Q';Kolor: Pik;Widac:False), (Karta: 'K';Kolor: Pik;Widac: True), (Karta: 'A';Kolor: Pik;Widac: True)); Var i : Byte; Begin ClrScr; for i:=1 to 24 do Talia[ i].Pokaz(i*3,20); for i:=1 to 6 do begin Talia[ i].Pokaz(i*3,i*2); Talia[ i+6].Pokaz(i*3+18,i*2); Talia[ i+12].Pokaz(i*3+36,i*2); Talia[ i+18].Pokaz(i*3+54,i*2) end; ReadKey End.
    Czy sobie utworzysz kilka tablic z Kartami dla graczy i talii czy zastosujesz struktury dynamiczne pozostawiam Tobie do wyboru.
    Oczywiście jeśli chcesz można również pominąć typ obiektowy.
    Ale po mojemu karta to obiekt, który ma swoje właściwości i parametry takie jak:
    rodzaj karty, kolor, czy jest zakryta czy odkryta, no i oczywiście ma swoją pozycję w jakiejś przestrzeni.

Napisanie procedury ujmującej kartę z talii i dodającej ją do ręki gracza powinno zająć Ci max 30minut.

Pozdrawiam
    Stefan Pruszkiewicz
  2.  
    Dziękuje:-)panu bardzo za znalezienie czasu i poświęcenie się w pomocy napisaniu programu w TP jestem panu bardzo wdzięczny.Oczywiście że rozbuduje go już dalej niewiedziałem jak go zacząć ale teraz patrząc na pana rozwiązanie ojaśniło mnie:-)rzeczywiście bardziej można zrozumieć z tego kodu źródłowego od pana niż z tej książki A.Marciniaka.Jest pan naprawdę bardzo wspaniałym człowiekiem który nie myśli tylko o sobie ale rówież potrafi komuś pomóc w potrzebie mimo dużo zajeć na codzień w pracy.Oby takich ludzi było coraz więcej!!!a ja niewiem w jaki sposób panu wynagrodzić????Jeśli jakoś bym potrafił to prosze mówić!!!Jeszcze raz bardzo DZIĘKUJE!!
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime21 Jun 2008 zmieniony

TE! Mariuszek, ty imbecylu!
    a to co to jest?
    http://www.eprog.pl/viewtopic.php?t=3740
    Co mi za pierdoły na privie piszesz że sam wymyśliłeś?
    Student - je..go mać... chyba z koziej wólki.

Szkołę to dobrą wybrałeś, ale nie ten kierunek
    proponuję za weterynarza i krowom grzebać w d...,
    a nie jakiś inż. oprogramowania - w tym temacie odpadasz w przedbiegach

Z fizyki też widzę ni w ząb http://fizyka.org/?forum,1,1807