Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorMonkir
    • CommentTime3 Jun 2008 zmieniony

Witam :) Chcialbym prosic kogos pilnie o pomoc ;/ musze napisac program w turbo pascal lecz nie wiem jak mam to zrobic;/ Jak by ktos umial napisac mi ten program byl bym bardzo wdzieczny. Polecenie- "napisz program obliczajacy średnią arytmetyczną wprowadzanych liczb z chwilą gdy ich suma przekroczy wartość 150. Z góry dziekuje za pomoc
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime4 Jun 2008 zmieniony

Var Liczba,Suma : Real; n : Integer; Begin repeat Write('Podaj liczbe: '); Readln(Liczba); Inc(n); Suma:=Suma+Liczba until Suma>=150; Writeln('Suma = ',Suma:0:2); Writeln('Ilosc liczb = ',n); Writeln('Srednia arytmetyczna = ',Suma/n:0:2); Readln End.

Dobrze trafiłeś, mam dziś super dzionek, więc Ci napisałem gotowca ale...
    Żeby nie było już za łatwo, specjalnie ukryłem w nim jeden mały, lecz istotny błąd.
    Jak go znajdziesz zadanie masz gotowe

Pozdrawiam Stefan Pruszkiewicz
    • CommentAuthorMonkir
    • CommentTime4 Jun 2008

Dziekuje bardzo:) tak mi sie zdaje ze nie podales mi liczb:P
    • CommentAuthorMonkir
    • CommentTime5 Jun 2008

znowu mam problem;/ nie mam takiego czegos jak "inc" ;/ musze to zamienic na "IF" a nie mam pojecia jak ro zmienic ;/ JAk by ktos byl tak mily i mi pomogl to bym byl bardzo wdzieczny
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime5 Jun 2008

inc(n) to z definicji n:=n+1; ... po co if ?!
    • CommentAuthorMonkir
    • CommentTime5 Jun 2008

bo w szkole nie mialem inc(n) a nie moge wymyslic tego co jeszcze nie robilismy ;/
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime5 Jun 2008

to zamien tak jak napisalem ...
    • CommentAuthorMonkir
    • CommentTime5 Jun 2008

Rachwal mogl bys mi powiedizec dlaczego n:=n+1 ??:> o co w tym chodzi??:> bardzo bym byl wdzieczny
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime5 Jun 2008

inc - inkrementacja o jeden czy z definicji n=n+1. w "n" program zlicza ile liczb przeszlo przez petle ...
    • CommentAuthorMonkir
    • CommentTime5 Jun 2008

Juz prawie wiem:) tylko czy moja sorka to zrozumie ;/ ale i tak wielkie dzieki popróbuje z tym if ale watpie ze mi sie uda
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime5 Jun 2008

Jeśli Ci się uda z "IF", "THEN" daj znać, aż ciekaw jestem... ROTFL
    • CommentAuthorMonkir
    • CommentTime5 Jun 2008

Nie ma sprawy:P