Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorKozak_191
    • CommentTime5 Jun 2008

Witam wszystkich. Mam problem z napisaniem programu mnianowicie ma on wyswietlac tabliczke mnozenia w systemie szesnastkowym, dziesietnym, ósemkowym i dwójkowym połowe juz mam czyli szesnastkowy i ósemkowy ale nie wiem jak w binarnym zrobic i w ósemkowym. dzieki za pomoc z góry.
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime5 Jun 2008

Masz w osemkowym i nie wiesz jak w osemkowym ?!

Pomijam fakt ze jesli zrobisz dobrze dla jednej podstawy to masz "gratis" pozostale.
    • CommentAuthorKozak_191
    • CommentTime5 Jun 2008

pomyliłem sie w dziesietnym mam ::)
    • CommentAuthorKozak_191
    • CommentTime5 Jun 2008

nie wiem jakie algorytmy dokleic do binarnego i ósemkowego
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime5 Jun 2008

Najprosciej bedzie jak sobie zrobisz funkcje DEC2BIN/OCT/HEX (jedna petla i gotowe) i w druga strone (to chyba nawet niepotrzebne) - potem masz z gorki ... wypelnisz tablice NxN uzywajac tych funkcji ... na stronie na pewno jest do sciagniecia konwerter liczb z podstawy do podstawy, 5 minut roboty i masz gotowe zadanie.
    • CommentAuthorKozak_191
    • CommentTime5 Jun 2008

no to mozesz mi to zrobić ?? jak to 5 min zajmuje ??
    • CommentAuthorKozak_191
    • CommentTime5 Jun 2008

a zapomniałem z reszą ze ten program bede pokazywał od srodka i mówił jak to zrobiłem wiec takie cos nie przejdzie :(
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime5 Jun 2008

Oczywiscie, ze Ci go za Ciebie nie napisze. Moge Cie jedynie naprowadzic. Dlaczego uwazasz, ze moje rozwiazanie nie przejdzie ? Uwazasz, ze mozna to rozwiazac inna metoda, ktora bedziesz w stanie przedstawic na zaliczeniu ? Masz napisane, zeprogram "ma wyswietlac", to przeciez to bedzie robil!

Przyklad :

zapis DEC :
    2 * 3 = 6

zapis BIN :
    10 * 11 = 110

DEC(6) = BIN(110)

Robisz dwie petle i koniec programu.
    • CommentAuthorKozak_191
    • CommentTime5 Jun 2008

napisz jak to od poczatku ma mniej wiecej wygladać to bede wdzieczny
    • CommentAuthorKozak_191
    • CommentTime5 Jun 2008

wpadłem wlanie na inny pomysł, bede miał kalkulator ktory bedzie we wszystkich systemach liczył tak bedzie prosciej mysle i szybciej, dzieki za pomoc
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime5 Jun 2008

pesudo kod tabliczki nxn :

for i = 1 to n
    for j = 1 to n
    write dec2bin(i) x dec2bin(j) = dec2bin(i*j)

dec2bin() - jeden while, ktory z systemu dziesietnego zrobi dwojkowy, mozna uogolnic do dowolnej podstawy.