Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime7 Jun 2008

moim zadaniem jest : Program rysuje parabolę y=x2 w układzie współrzędnych i umożliwia jej przesuwanie za pomocą klawiszy kursora. Na ekranie powinny się wyświetlać współrzędne wierzchołka paraboli.
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime7 Jun 2008 zmieniony

Dobrze napisałeś. Twoim zadaniem jest. Jak już coś napiszesz daj znać
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime7 Jun 2008

jak bym umiał to bym sam napisał bym nie prosił o pomoc moge zapłacic
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime7 Jun 2008 zmieniony

Zmierzam do tego żeby osoby piszące na forum, wykazywały się chociaż minimum własnej inwencji... pieniędzy mi nie brakuje, więc to nie jest dla mnie akurat kartą przetargową.
    Zacznij pisać, a się nagle okaże że to wcale nie takie trudne, i wiele rzeczy można, zrobić we własnym zakresie.

Zajzyj tutaj: http://pascal.netax.pl/forum/discussion/82/program-rysowanie-okregow/#Item_3
    takim osobom odpisuję z największą przyjemnością, bo wiem że chłopina siedział i się głowił nad zadaniem a nie tylko wymaga żeby mu napisać całość - bo on nie umie.

PROSIŁ BYM JESZCZE o pozostawienie mi trochę prywatności - mam tu na myśli NASZĄ-KLASĘ - chcecie coś do mnie napisać proszę piasć na forum!
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime7 Jun 2008

tylko ze ja z tej ksiazki Marciniaka nic nie kumam ona jest zle napisana za trudna jak na poczatkujacych
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime7 Jun 2008

Na dobry początek Uses Crt,Graph; Var Sterownik,Tryb,x : Integer; Begin InitGraph(Sterownik,Tryb,'C:\BP\BGI'); for x:=-100 to 100 do PutPixel(320+x,240-Round(x*x),15); repeat until KeyPressed; CloseGraph End.
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime7 Jun 2008

dziekuje Slicznie moze dzieki temu cos zacznie mi switac w mojej głowie
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime7 Jun 2008

wyskakuje mi Error BGI Error : graphics not initalized (use initgraph)
    • CommentAuthoradamp359
    • CommentTime7 Jun 2008

<blockquote><cite>Posted By: bialy</cite>wyskakuje mi Error BGI Error : graphics not initalized (use initgraph)</blockquote> to znaczy ze nie masz biblioteki graficznej w Turbo Pascalu albo jest zły katalog podany do tego modułu
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime10 Jun 2008

powiedzcie jak mam to zrobic by miec ta biblioteke ??
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime12 Jun 2008

uses graph; var karta,tryb,n,xA,yA,xB,yB:integer; x,x1,x2,u:real; function f(x:real):real; begin f:=x*x end; begin InitGraph(Sterownik,Tryb,'C:\BP\BGI'); for x:=-100 to 100 do PutPixel(320+x,240-Round(x*x),15); repeat until KeyPressed; CloseGraph readln; closegraph; end. znazlałem cos takiego ale bez biblioteki nic mi sie nie uda :(
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime12 Jun 2008

uses graph; var karta,tryb,n,xA,yA,xB,yB:integer; x,x1,x2,u:real; function f(x:real):real; begin f:=x*x end; begin InitGraph(Sterownik,Tryb,'C:\BP\BGI'); for x:=-100 to 100 do PutPixel(320+x,240-Round(x*x),15); repeat until KeyPressed; CloseGraph readln; closegraph; end. znazlałem cos takiego ale bez biblioteki nic mi sie nie uda
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime12 Jun 2008 zmieniony

Biały - raczej Zielony ; )

Nie wytrzymam........ i Ci napiszę:
    'C:\BP\BGI' to ścieżka dostepu do pliku egavga.bgi jak masz inną scieżkę to wpisujesz inną!
    Poszukaj w miejscu zainstalowania PASCALA tego pliku i już nie utrudniaj sam sobie życia.

PAMIĘTAJ! Proste rzeczy rozwiązuje się prostymi metodami.
    A ty się kręcisz dookoła i nie umiesz wdepnąć w .... sedno
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime13 Jun 2008

az taki zielony nie jestem sciezkie juz dawno zmieniłem i nic ........ tera z mi wyskakuje ze File not found <graph.tpu>
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime13 Jun 2008

Też Proste: Options-> Directories... -> ustaw ścieżkę do katalogu z plikami .TPU
    Oczywiście musisz mieć te pliki żeby działało
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime18 Jun 2008

program d00000i ; uses crt, graph; var sterownik , tryb, x : integer; k : array[1..360] of real; {tablica ze wsp˘ˆrz©dnymi k} l : array[1..360] of real; {tablica z l} s, t, i : integer; {zmienne pomocnicze} begin initgraph( sterownik , tryb ,'D:\BP\BGI'); for x:=-100 to 100 do putpixel (320 +x,240-round(x*x),15); repeat until keypressed; closegraph end. [b]nic mi nie wichodzi juz nie mam do tego siły nic mi nie wychodzi :/ Sprawdzcie jesli mozecie czy ten kod jest dobry ??
    • CommentAuthorsteficzek
    • CommentTime19 Jun 2008 zmieniony

Irytujące. Przeczytaj dokładnie poprzednie posty, wszystko tam jest.
    Ścieżkę do pliku EGAVGA.BGI -> podajesz jako parametr procedury InitGraph
    Ścieżkę do pliku GRAPH.TPU -> wpisujesz w opcjach programu: Options-> Directories... ->

Zanim cokolwiek wpiszesz poszukaj dokładnie gdzie masz te pliki i
    sprawdź czy przypadkiem nie masz ich w katalogach z długą nazwą typu
    C:\Program Files\Mój Pascal\....
    Turbo pascal jest programem pod DOS nie pod Windows.
    i rozpoznaje nazwy 8+3, czyli C:\Program Files\ dla niego to C:\Progra~1\
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime19 Jun 2008

niestety musze uznac własna przegrana nie uda mi sie napisac tego programu na jutro :(
    • CommentAuthorbialy
    • CommentTime19 Jun 2008

a co do ściezek to poprawiłem