Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

napisałem program męczyłem się z nim kilka dni bo jestem początkującym uczniem. Prosiłbym o niewielkie przekształcenie tego programu ponieważ kolega ściągną ode mnie ten program słowo w słowo i zostałem na lodzie. jak się ktoś odezwie to wrzucę ten program. pozdrawiam
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime7 Jan 2009

Pierwsza lekcja : nie dawac :)

Co to za soft ? Wklej ... zobaczymy.
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009 zmieniony

Program rzut_kostkami;
    Uses Crt;
    var x, i: integer;
    plik: Text;
    wyniki: array [2..12] of integer;
    Begin
    Clrscr;
    Writeln ('Program przeprowadzi symulacje 1000 rzutow dwoma kostami i wyswietli wynik');
    Writeln ('a nastepnie zapisze go na dysku C: pod nazwa wynik.txt.');
    Writeln ('Nacisnij ENTER by kontynuowac.');
    Readln;
    Randomize;
    For i:= 2 to 12 do
    wyniki[i] := 0;

For i := 1 to 1000 do
    Begin
    x := random(6)+1+random(6)+1;
    wyniki[x] := wyniki[x]+1;
    End;

Assign(plik,'C:\wynik.txt');
    Rewrite(plik);
    For i := 2 to 12 do
    Begin
    Writeln (i,' oczek wypadlo ',wyniki[i],' razy');
    Writeln (plik,i,' oczek wypadlo ',wyniki[i],' razy');
    End;
    Close(plik);

Repeat until KeyPressed;
    End.
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

już jest. a ja nie dawałem tylko wrzucił sobie na pendriva pod moją nieobecność
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime7 Jan 2009

No fakt, nie ma za bardzo co przerabiac bo to taki trywialny programik jest ... Ciezko cos sensownego wymyslic. Moze zrob jakies ladne wciecia kodu w swoim pliku i przerob kod tak aby tablica "wyniki" miala definicje array [0..10] of integer; wtedy musisz jedynie pamietac ze "liczba oczek" jest zapisana w komorce "liczba oczek"-2 ... mysle ze to jedyne sensowne przerobienie tego kodu.
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

ale ja miałem wygenerować 1000 wyników losowań 2 kostkami do gry jednocześnie a to co mi podpowiedziałeś to zmieni chyba moje obliczenia
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime7 Jan 2009

dlaczego ma zmienic ? jesli rozumiesz jak dziala Twoj program to nie powinienes miec problemow z przerobieniem go wg. moich wskazowek ...

wiesz po co jest tablica "wyniki" ? i dlaczego jest tak zdefiniowana w wersji pierotnej? ("array [2..12] of integer;";)
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

zrobiłem tak jak mówiłeś i jest dobrze losuje mi tak jak z tym ("array [2..12] of integer;";)
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

a wcięcia jak się robi
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime7 Jan 2009

No mowie, ze bedzie dobrze, bo tamta wersja byla taka uproszczona gdy nie chcialo sie kombinowac z indeksami tablicy (uproszczona ale bardziej naturalna). Bo wiadomo ze na dwoch kostach wyniki rozkladaja sie od 2 do 12, i tak tablica byla zdefiniowana, a ja zaproponowalem zeby te wyniki wpisywac w rekordy od 0 do 10 ...
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime7 Jan 2009

wciecia robi sie tabulatorem, poczytaj w sieci o formatowaniu kodu ...
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

("array [2..12] of integer;";) ale ja tylko miałem zmienić to i nic więcej tak żeby było dobrze ale inaczej
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime7 Jan 2009

Jak zmienisz definicje tablicy "wynik" (tak jak pisalem) to jeszcze i obliczenia musisz przesunac o "dwa" ...
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009 zmieniony

to znaczy o dwa w dół wszystkie obliczenia związane z tym array [0..10] of integer; ?
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

jak zmienie na [0..10] to przecież będe miał losowania : 0 i 1 które mi wcale nie są potrzebne a losowań : 11 i 12 nie będe miał które jakby nie było to wypadną
    • CommentAuthorrachwal
    • CommentTime7 Jan 2009

Przeczytaj co napisalem w pierwszej sugestii i postaraj sie zrozumiec. Jesli nie rozumiesz to znaczy ze nie pisales tego programu - tyle ode mnie w tej kwestii.
    • CommentAuthortommy
    • CommentTime7 Jan 2009

poprawiłem teraz już wszystko działa dzięki wielkie za pomoc.Pozdrawiam