Niezalogowany (Zaloguj się)
WItaj Gościu! Możesz się teraz zalogować lub poprosić o członkowstwo na Forum Turbo Pascal Web Pag
    • CommentAuthorald890
    • CommentTime31 Jan 2009 zmieniony

Problem polega na tym iż nie potrafie napisać funkcji "IF" aby kursor blokował się na danym obiekcie. Program ma być grą w której będą ściany i potworki proszę o pomoc. Nie jestem w stanie tego napsiać.
    •  
      CommentAuthorLisy
    • CommentTime2 Feb 2009

Jeśli napiszesz dokładniej o co chodzi i chociażby część kodu do tej gry to postaram się pomóc.
    • CommentAuthorGroszek
    • CommentTime7 Dec 2009

Witam, zrob to na prostyej procedurze przypisania Nie ważne czy to graph czy crt ,zasada ta sama. powiedzmy ,że zmienna XX jest zmienną położenia twojej postaci względem osi x ,a zmienna YY względem osi y. Zmienne X i Y są to zmienne dodawane do każdego ruchu a zmiena ŚCIANA to położenie ściany. Zmienna POM i POM2 to zmienne pomocnicze ze zmiany z REALA na INTEGER. W tym przypadku zastosujemy ściane pjonową. A tu taki listing na oko, nie wiem czy będzie działa ,w razie co kombinój. PROGRAM gra; VAR XX,YY:REAL; POM,POM2:INTEGER; X,Y:INTEGER; ŚCIANA:INTEGER; BEGIN REPEAT {Początek pętli ,aby posta mogła kilkakrotnie się poruszac} WRITE ('Podaj przesunięcie postaci w bok'); READLN (X); WRITE ('Podaj przesunięcie postaci w góre'); READLN (Y); XX:=XX+X; {XX->jest to obecne położenie postaci a X to ruch dodany do punktu startowego} YY:=YY+Y; {taksamo jak w przypadku XX i X} POM:=XX; {zamiana z reala na integer, w przypadku grapha konieczne} POM2:=YY; {to samo :P} ŚCIANA:=30; IF xx>ŚCIANA THEN GOTOXY (YY,29); ELSE ... I tak dalej i tak dalej UNTIL (x:='koniec'); READLN; END. Proszę resztę ludzi o ewentualną poprawę bo możliwe iż jest tu sporo błędów. Co mogłem to pomogłem ;)